Monday, October 11, 2010





Sambal sotong & nenas tumis acar



Kurma Daging & kentang

Nasi JagungReceived an sms from Ina informing me that she cooked nasi jagung & kurma ayam for her lunch.


Tetiba I terfikir, why not I try to cook the same menu for my lunch on Sunday. Jagung pun ada dalam peti ais. So, I googled resepi nasik jagung dalam internet.On Sunday morning I went to Pasar Mini to buy the basmathi rice,santan, susu, daging & rempah kurma. Senang aje rupanya buat nasi jagung ni & taste pun sedap gak.....(kes masuk bakul angkat sendiri la nih!)......Tambah2 lagi berandingan ngan kurma daging, sambal sotong & nenas tumis acar....memang sedap & terangkat!!! 2 pinggan gak I makan. To my surprise abang & adik pun suka juga!! Terima kasih le Ina pasal throw the idea masak nasi jagung ni.

Resepi dia simple je:

3.5 gelas beras basmathi - basuh & toskan & masukkan dalam periuk lepas menumis perencah

3 gelas air/ 3 gelas susu cair

3 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar planta

sedikit ketumbar/jintan/1 inci kayu manis/ 2 ketul bunga lawang(campak masa menumis)

3 helai daun pandan

2 ulas bawang putih/4 ulas bawang merah/2 inci halia (tumbuk & tumis)

2 batang jagung manis dihiris


Selamat mencuba with your creativity!



























No comments:

Post a Comment